Szabadgyök -antioxidáns -flavonoid - vitamin

2017.10.13 21:00
A szabadgyökök nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, melyek képesek a szervezet bármely sejtjében, szervében kárt okozni. 
Elsősorban a szabadgyökök- melyek minden emberben aktívan megtalálhatóak - felelősek a nem genetikai eredetű daganatos és más súlyos megbetegedésekért. Az öregedési folyamatok, a szervezet kollagén kötőszöveti rostjainak károsodása, a ráncosodás és a bőr víztartalmának csökkenése is a szabadgyököknek köszönhetően. Azonban van esély a természetes egyensúly fenntartására, mégpedig megfelelő táplálkozással és a külső ártalmak csökkentésével.
 
Az antioxidáns leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyület. A növényi antioxidánsok kivédhetik az agresszív szabadgyökök támadásait. Tehát mondhatjuk, hogy egyfajta védőpajzsa a szervezetünknek. Nagy mennyiségben tartalmazzák ezen anyagokat a zöldség-gyümölcsfélék, melyek rendszeres fogyasztásával jelentősen hozzájárulunk a szervezet antioxidáns egyensúlyának fenntartásához.
 
Flavonoid olyan vegyületcsoportot jelöl, melynek tagjai hasonló kémiai alapvázzal rendelkeznek és főként a gyümölcsök héjában, magjában vagy például a szőlő kocsányában találhatók meg. Rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető a környezeti hatások által szervezetbe kerülő, valamint az ott keletkezett oxidatív szabadgyökök romboló hatása, védve ezzel a sejteket, biztosítva azok zavartalan működését. Kiemelkedő fontosságú tehát a megelőzés szempontjából.
 
A vegye táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során - főleg a hevítés hatására a vitaminok 10-50%-ka is elbomolhat, elveszhet.Az egészséges szervezet működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem ásványi anyagokra és nyomelemekre is szükség van.