A teremtés csodái közül ma a chili

2017.10.25 10:13
 
A chilifélék elsődleges forrásai a kapszaicin, mely vegyület képes megakadályozni a zsírsejtek növekedését. Az emésztést és a vérkeringést serkenti. A fogyni vágyók étrendjükbe beilleszthetik, akár a gyömbér mellé, hiszen mindkettő nagyon eredményes lesz!
 
Antibakteriális hatásának köszönhetően tisztítja az orr és melléküregeket. Megelőzhetők vele, akár a felső légúti megbetegedések. A hiedelmekkel ellentétben gátolja a gyomorfekély kialakulását! Fogyasztása során a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, mely a gyomor nyálkahártyának védelmet nyújt az irritáló anyagok ellen. A szív és érrendszer védelmét biztosítja.
 
Fájdalomcsillapító hatású, használható reumás panaszok enyhítésére,hatásos lehet fogfájás esetén. Kutatások bizonyítják, hogy övsömörrel, pikkelysömörrel járó kellemetlen panaszokon is enyhít! Ezekben az esetekben a kapszaicin tartalmú készítmények külsőleg javasoltak!
 
Nem utolsó sorban a gyömbér mellett a chili, nagyon hatásos parazítaírtó, aki teheti kúraszerűen is alkalmazhatja, hiszen nagyon nagy eredményeket fog elérni-e téren is. 
 

Hogy mitől csíp?

 
Persze erről is a kapszaicin tehet! Ingerli a szájban lévő fájdalomérző idegvégződéseket. Egy-egy csípősebb falat elfogyasztása után a kínok enyhítése vízzel nem sikerülhet ugyanis ez az ördögi vegyület igazán csak (Uraim FIGYELEM!) alkoholban oldódik! Na jó, egy pohár tej igen hatásos tud lenni, tehát igyál gyorsan egy jó pohár tejet!
 
A chilik erősségét a Scoville-skála segítségével határozzák meg. A Scoville teszt lényege , hogy a vizsgált paprikából oldatot készítenek, amit addig hígítanak cukros vízzel, amíg a csípős ízt érezni lehet . A csípőséget tehát a hígítás mértéke határozza meg . Például : a Habanero esetében, ami akár 350.000 SHU ( Scoville egység ) értékű kivonatot is produkálhat , több mint 350.000 – szeresére kell hígítani ahhoz , hogy ne lehessen érezni erejét. Ezek a mérések viszont relatívak, mivel az egyes fajtákon belül is komoly eltérések lehetnek. Bár aki ezt "hagyományos" kóstolással meg tudja állapítani, az legény a talpán!
 
A chili olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a Kálium, Foszfor, Kalcium. Fontosnak tartom megjegyezni NEM csodaszer! DE azokban az országokban, ahol használata mindennapos, a helyi konyha alapfűszerei közé tartozik, (Mexikó,India Thaiföld) ott többféle daganatos betegség ritkábban fordul elő. A kapszaicin mellékhatások nélkül segíthet a rákos sejtek legyőzésében. Ezen sejtek önpusztítása közben az egészséges sejtek nem károsodnak. 
 
Aki ismer minket tudja, hogy nagy kedvelői vagyunk a gyógynövényeknek és az abból készült ínyencségeknek, ezért a chili sem maradhat ki  a mindennapjainkból. Ha teheted próbáld ki te is!